Στο Ρέθυμνο

Αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου ορθώνεται μπροστά από την κύρια πύλη της Φορτέτζας. Τα εκθέματά του δίνουν μια διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του νομού από τη νεολιθική εποχή έως τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από σπήλαια, οικισμούς και νεκροταφεία μινωικών χρόνων, καθώς και αντικείμενα γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που βρέθηκαν στις ανασκαφές σημαντικών αρχαίων πόλεων.
 
 
 

 

Φρούριο Φορτέτζας 

Το φρούριο της Φορτέτζας με τα επιβλητικά τείχη κατασκευάστηκε μεταξύ του 1573 και 1580 από τους Βενετούς προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους από την Τουρκική απειλή.Έχει τρεις πύλες και έξι προμαχώνες και απέραντη θέα όλου του Ρεθύμνου και της θάλασσας. Στο φρούριο υπήρχε το οίκημα του Διοικητή, του Συμβούλου, χώροι στρατωνισμού και σταυλισμού, αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενή ύδρευσης και κατοικίες που καταστράφηκαν μεταγενέστερα.

 

 
Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

Το κτίριο του Ιδρύματος χρονολογείται από το 17ο αι. Πρόκειται για ένα Βενετσιάνικο κτήριο μοναδικού κάλους. Προσφέρει έναν μοναδικό χώρο για την παρουσίαση διάφορων συλλογών ενώ η λειτουργία του συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του μνημείου. Περιλαμβάνει κυρίως αντικείμενα της παραδοσιακής χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να έλθει σε επαφή με τα λαογραφικά στοιχεία του τόπου από το 17ο αιώνα έως και σήμερα. 

 
 

 

Αναγεννησιακό φεστιβάλ 

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο θέατρο ερωφίλη στο φρούριο της φορτέτζας. Αποτελεί πλέον θεσμό με εξελικτική πορεία, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία του δυναμικού της τοπικής κοινωνίας, ενώ έχει καταξιωθεί πλέον στη συνείδηση των Ρεθυμνιωτών.

 

Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι 

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός πολιτισμού και δημιουργίας. Η πιο σπουδαία παράμετρος αυτού του θεσμού είναι ο εθελοντισμός. Το καρναβάλι πραγματοποιείται ουσιαστικά με την εθελοντική εργασία όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτό με πολλή αγάπη και αφοσίωση.

 

 

 
Γιορτή κρητικής διατροφής 

 Ο  Δήμος Ρεθύμνης κάθε χρόνο αρχές Ιουλίου στο δημοτικό κήπο διοργανώνει γιορτή κρητικής διατροφής για  την προβολή τόσο της κρητικής διατροφής όσο και του πολιτισμού του τόπου. Θα δείτε έκθεση τοπικών προϊόντων, στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα (ελαιόλαδο, κρασί,  τυροκομικά, φυτικά καλλυντικά) όσο και εργαστήρια λαϊκής τέχνης, ενώ οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γευσιγνωσίες.


 

 

 

Greek

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.