Υγιεινή Διατροφή

 

 

 

  

Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου" – Ιπποκράτης

Το ελληνικό νησί της Κρήτης πάντα ταυτιζόταν με τη γιατρειά  και την αναγέννηση – η διατροφή προάγει την υγεία και τη μακροζωία. Στην αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας που θα βελτιώσει την υγεία ενός ατόμου, που θα  αποτρέψει από ασθένειες και θα  ρυθμίσει τη σωστή λειτουργία του σώματός, η κρητική διατροφή έχει επισημανθεί ως η πιο ιδανική. Ο όρος ‘’διατροφή’’ δεν χρησιμοποιείται ως η δίαιτα που πρέπει να ακολουθηθεί για την απώλεια ή την απόκτηση βάρους, αλλά ως ένας τρόπος ζωής  που συμπυκνώνει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επιτύχουμε την ευημερία. Αυτός ο τρόπος ζωής, μια βαθιά πολιτιστική πράξη, περιλαμβάνει τρόφιμα, ποτά και δραστηριότητες.

Αρκετές μελέτες σχετικά με την παραδοσιακή Κρητική διατροφή έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν μακροζωία και έχουν το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από καρδιακές προσβολές και από διάφορα είδη καρκίνου. Η Κρητική διατροφή είναι απλή και υγιεινή και περιλαμβάνει δημητριακά, ξηρούς καρπούς, πλήθος φρέσκων/εποχιακών φρούτων και λαχανικών, καθώς και το τοπικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί), τα αυγά, τα ψάρια, το κόκκινο κρασί και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένη. Ένα γεγονός που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτή η διατροφή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από προϊόντα που παράγουν οι ντόπιοι κάτω από τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.

Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα το Κρητικό ελαιόλαδο (‘’χρυσό υγρό’’, όπως το θέτει ο Όμηρος) παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή αυτή καθώς και τη συνολική ευημερία. Αυτά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη, η οποία με τη σειρά της προστατεύει από την αθηροσκλήρωση. Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης βιολογικών φρούτων και λαχανικών, βοδινού κρέατος, κοτόπουλου, αρνιού, κουνελιού, ψαριού ή αυγά από ζώα ελευθέρας βοσκής είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα άγρια χόρτα, τα βότανα, η γλιστρίδα, το τσάι του βουνού (π.χ. η ‘’μαλοτήρα’’) και τα ​​σαλιγκάρια (τα οποία εμφανίζονται μετά από βροχή) που σε άλλα μέρη είναι δύσκολο να βρεθούν, στην Κρήτη τα παράγουμε στον κήπο μας, με φυσικό τρόπο και τα έχουμε  άμεσα διαθέσιμα στο τοπικό κατάστημα. Οι λαϊκές αγορές, οι οποίες γίνονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είναι επίσης ένα μέρος για να προμηθεύσετε τα πιο φρέσκα προϊόντα.

Δεν είναι μόνο η γεύση και η ποιότητα των Κρητικών προϊόντων, αλλά και ο συνδυασμός τους, ο οποίος δίνει τεράστια διατροφική αξία και μπορούν να βρίσκονται σε κάθε Κρητικό πιάτο. Χωρίς να θυσιάζει τη καλή διατροφή και πάνω απ' όλα το μεράκι, η Κρητική διατροφή είναι ένα υγειές μοτίβο διατροφής που είναι κάτι παραπάνω από φαγητό. Είναι ένας τρόπος ζωής, μια φιλοσοφία που δημιουργεί αρμονία στο νου, το σώμα και τη φύση.

 

Greek

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.