Λίκνο του Πολιτισμού

Λίκνο του Πολιτισμού

Η καταγεγραμμένη ιστορία της Κρήτης εκτείνεται από το 6000 Π.Χ. έως και τον 21ο αιώνα. Μια σύνοψη της ιστορίας αυτού του νησιού θα δείξει πως έπαιξε ηγετικό ρόλο στον προοδευτικό πολιτισμό της Μινωικής περιόδου, και πώς η κατάληψη του νησιού από διάφορες χώρες βοήθησε τους Κρήτες να είναι πιο δυνατοί και να αγωνίζονται σκληρά. Είναι μία συνεχής παράδοση για την ιστορία της Κρήτης να αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία – δύο αξιοθαύμαστα γνωρίσματα.

Νεολιθική Περίοδος: 6000-3000 Π.Χ.

Την περίοδο αυτή οι Κρητικοί ζούσαν σε σπηλιές και σε λίθινα σπίτια. Οι άνθρωποι αυτοί ως κυνηγοί και συλλέκτες που καλλιέργησαν τη γη και ασχολήθηκαν με την εκτροφή των ζώων, ανέπτυξαν την οικονομία του νησιού παράγοντας σιτάρι, κριθάρι, φακές, πρόβατα, κατσίκια, γουρούνια αλλά και βοοειδή. Κατά την πρώιμη Νεολιθική περίοδο (4000-3700 Π.Χ.) ξεκινάει η βιομηχανία της υφαντουργίας, χρησιμοποιούνται τα πελέκια και γεννιέται ο πολιτισμός της Κνωσού και της Τράπεζας. Κατά τη μέση Νεολιθική περίοδο (3700-3600 Π.Χ.) τα σπίτια είναι μεγαλύτερα με πολλά μικρά δωμάτια. Την μετέπειτα Νεολιθική περίοδο (3600-2800 Π.Χ.), εμφανίζεται το χάλκινο πελέκι.

Μινωικός Πολιτισμός: 3000 - 1100 Π.Χ.

Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο ονομάστηκε Μινωικός όπου πήρε το όνομα του από τον μυθικό Βασιλιά Μίνωα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Άγγλου αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του στο Ανάκτορο της Κνωσού.
Ο Μινωικός πολιτισμός κατέφτασε στην Κρήτη από τη Βόρεια Αφρική ή από τη Μέση Ανατολή και έφερε μαζί του όλες τις δεξιότητες για την παραγωγή του χαλκού (γι αυτό και η περίοδος αυτή ονομάστηκε ‘’Εποχή του Χαλκού’’). Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευαστούν δυνατά και ανθεκτικά πλοία και να διευρύνουν τους ορίζοντες στο εμπόριο. Οι Μίνωες δημιούργησαν μια ναυτική δύναμη, έχτισαν τα πρώτα τους παλάτια (στην Κνωσό, Φαιστό και Μάλια), κατασκεύασαν ιδιαίτερα κεραμικά είδη και κοσμήματα και έτσι άνθισε η τέχνη και η επιστήμη. Αυτός ο έξυπνος πολιτισμός, ο πρώτος προοδευτικός πολιτισμός της Ευρώπης, έφτασε απρόοπτα στο τέλος του με την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνη) όπου προκάλεσε τεράστια παλιρροϊκά κύματα που έφτασαν στην Κρήτη και παρέσυραν τους ανθρώπους και τις δημιουργίες τους.
Μετά από αυτή την καταστροφή, η Κρήτη βρέθηκε σε συνεχή πόλεμο καθώς είχε εισβολές τόσο από τους Μήκυνες (1400-1100 Π.Χ.) όσο και από τους Δωριείς (1100 - 1167 Π.Χ.).

Ρωμαιοκρατία 67 Π.Χ.-824 Μ.Χ.

Η Κρήτη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 67 Π.Χ. με διοικητικό κέντρο τη Γόρτυνα όπου έγινε η πρωτεύουσα και η πιο ισχυρή πόλη του νησιού. Στη συνέχεια η Κρήτη γίνεται μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι άνθρωποι αποσπούνται τον Χριστιανισμό και κυριαρχούνται από την Κωνσταντινούπολη.

Αραβοκρατία 824 Μ.Χ. - 961 Μ.Χ.

Οι Άραβες κατέλαβαν την Κρήτη το 824 Μ.Χ. και ίδρυσαν την πόλη του Χάνδακα. Το 961 Μ.Χ. ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς κατάφερε να αλώσει τον Χάνδακα στον οποίο είχαν κλειστεί οι Άραβες. Το 1204 Μ.Χ. η Κρήτη πουλήθηκε στους Ενετούς.

Ενετοκρατία 1204-1669 Μ.Χ.

Η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Τούρκων το 1453 Μ.Χ., καλλιτέχνες και επιστήμονες από όλα τα μέρη της πρώην Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατέφυγαν στην Κρήτη ακμάζοντας πάλι τους τομείς της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Ξακουστοί καλλιτέχνες της περιόδου αυτής είναι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ‘’Ελ Γκρέκο’’ και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός. Ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος έχει μείνει στην ιστορία για τον ‘’Ερωτόκρητο’’ και ο λογοτέχνης Γεώργιος Χορτάτζης για τη δραματική ‘’Ερωφίλη’’.

Τουρκοκρατία 1669Μ.Χ. -1898 Μ.Χ.

Τα Χανιά και το Ρέθυμνο παραδόθηκαν στους Τούρκους το 1669 Μ.Χ. και μετά από μια πολιορκία που διήρκησε 22 χρόνια παραδίνεται και το Ηράκλειο (γνωστό από τους Τούρκους ως Χάνδακας). Αυτή ήταν η πιο δύσκολη και πιο βίαιη κατάληψη με σφαγές και δουλεία. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Κρητικοί οργάνωσαν αρκετές επαναστάσεις χωρίς αυτές να έχουν επιτυχία. Ο αγώνας τους για την ελευθερία περιλαμβάνει την εξέγερση του 1866 Μ.Χ. που είχε την τραγική κατάληξη της καταστροφής της Μονής του Αρκαδίου. Το 1898, με την παρέμβαση των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων εκείνης της εποχής (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία), η Κρήτη ανακηρύχθηκε αυτόνομο κράτος και ο Τουρκικός στόλος αποσύρθηκε από το νησί.

Ανεξάρτητη Κρήτη 1898Μ.Χ-1913 Μ.Χ.

Το 1913 η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα και μέχρι τότε παραμένει αυτόνομο κράτος.

Σύγχρονη Ιστορία 1913 Μ.Χ. – Σήμερα

Το 1941 η Μάχη της Κρήτης ήταν η τελευταία μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941 η Ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε εναέρια επίθεση στην Κρήτη. Οι Ελληνικές και οι συμμαχικές δυνάμεις της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και πλήθος Κρητικών, υπερασπίστηκαν το νησί για 10 ημέρες. Το τρίτο Γερμανικό Ράιχ εισήλθε και κατάβαλε την Κρήτη μέχρι την ήττα του το 1945. 

Η υποδομή κάθε πόλης ή κάποιας χώρας είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για να ζήσει κανείς. Η Κρήτη στις ημέρες μας είναι ένα νησί με ανάπτυξη και με μεγάλες υποδομές. Δρόμοι, γέφυρες, εθνικοί οδοί, δημόσια μέσα μεταφορών, συστήματα αποχέτευσης και δίκτυα κοινής ωφελείας, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και ανάπτυξη ακινήτων (κτίρια, όπως σπίτια, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια πάρκα και ιδιωτική στέγαση) έχουν επεκταθεί για να καλύψουν συνεχώς τις αυξανόμενες ανάγκες. 
Όλα τα παραπάνω διευκολύνουν στην παραγωγή των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς και τη διανομή τους, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία του να ζει κανείς στο ευλογημένο αυτό νησί της Κρήτης.

Greek

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.